Pertandingan Masakan Moden

Pertandingan Masakan Moden
Tujuan: i) Untuk meningkatkan tahap kemahiran tentang masakan moden
             ii) Untuk mengeratkan hubungan antara peserta-peserta dari sekolah yang
                  berbeza
            iii) Untuk memupuk semangat kerjasama antara peserta

Tarikh                                         : 17 Disember 2014
Yuran pendaftaran                    : RM 15.00
Deposit                                       : RM 20.00
Bilangan peserta                       : 4 orang
Masa pendaftaran                     :7.30pagi
Masa pertandingan                  : 8.00pagi
Masa persembahan                  : 11.00 pagi
Tempat pertandingan               : Kantin
Pakaian                                       : Memasak – Kemeja-T pasukan
                                                       Persembahan– Pakaian seragam lengkap

Peraturan

MASAKAN
        1.  Masakan yang wajib dihidangkan adalah sekurang-kurangnya 4 lauk, 1 sup, 1 minuman dan 1 manisan.
2.   Bahan masakan dan peralatan masakan moden yang diperlukan haruslah disediakan oleh pihak peserta sendiri.
3.   Hidangan tambahan akan diberikan markah bonus.
4.   Makanan yang siap dimasak sebelum pertandingan seperti Tin Makanan serta makanan yang mengandungi alkohol adalah dilarang.
5.   Penggunaan perasa seperti ajinomoto tidak dibenarkan, hanya garam, gula, kicap, cuka, sos tomato, sos cili dan perasa yang dibenarkan boleh diguna. 
6.   Semua masakan yang dihidangkan haruslah halal.
7.   Peralatan masakan moden elektrik seperti ketuhar, periuk nasi elektrik adalah dilarang.
8.   Gas dapur haruslah disediakan oleh peserta sendiri 
9.   Pihak pengadil berhak untuk menyita apa-apa bahan yang dilarang mengguna.
10. Jika peserta tidak begitu jelas bahawa sesuatu bahan adalah dilarang atau tidak, sila menghubungi AJK yang brtanggungjawab.
MASA
1.   Tempoh selama tiga jam diberikan kepada peserta untuk memasak, menghias, menghidang dan membersihkan tapak pertandingan peserta masing-masing.
2.   Markah 20% akan ditolak sekiranya peserta tidak berhenti bekerja apabila masa pertandingan dimaklumkan tamat.
PERSEMBAHAN
3.   Persembahan akan bermula sebaik sahaja tempoh tiga jam itu tamat.
4.   Dua orang sahaja dibenarkan untuk membuat penerangan semasa persembahan dijalankan.           
5.   Para peserta hanya diberikan masa 5 minit untuk membuat penerangan. Markah akan ditolak bagi peserta yang melebihi had masa.
PENGHIASAN
6.   Penyediaan menu makanan dan tag nama adalah diwajibkan dengan menggunakan bahan semula jadi manakala resipi makanan akan mendapat markah bonus sekiranya dibuat.
7.   Bahan untuk menghias makanan peserta haruslah bahan semula jadi seperti buah-buahan, sayur-sayuran dan sebagainya manakala bahan kimia adalah dilarangkan.
KEBERSIHAN
8.   Kebersihan mestilah dijaga di tempat pertandingan peserta masing-masing. Markah akan ditolak jika peserta yang tidak jaga kebersihan
9.   Deposit akan dipulangkan kepada pihak peserta sekiranya kebersihan tempat pertandingan dijaga dengan baik.
HAL-HAL LAIN
10. Peserta tidak boleh meninggalkan tempat pertandingan semasa pertandingan dijalankan kecuali mendapat keizinan daripada pihak penganjur.
11. Peserta tidak dibenarkan untuk berkomunikasi dengan orang luar yang tidak melibatkan diri dalam pertandingan semasa pertandingan dijalankan.
12. Peserta yang mengganggu peserta lain akan dibatalkan kelayakan bertanding dan dikeluarkan dari tempat pertandingan dengan serta-merta.
13. Peserta yang melanggar peraturan akan dibatalkan kelayakan bertandingnya.
14. Segala perubahan dan pindaan adalah tertakluk kepada kuasa pihak penganjur.
15. Keputusan pihak pengadil adalah MUKTAMAD.
16. Sila hubungi pihak penganjur jika maklumat yang diberikan menimbulkan kekeliruan.

PERHATIAN: 
  • PARA PESERTA DIMINTA MENDAFTAR DIRI DI TEMPAT PERRTANDINGAN PADA MASA YANG DITETAPKAN. JIKA TIDAK, KELAYAKAN BERTANDING AKAN DIBATALKAN!
  • SEMUA PERTANDINGAN HANYA DAPAT DISERTAI OLEH SATU KUMPULAN YANG MEWAKILI PASUKAN BERUNIFORM TESERBUT.
  • TINGKATAN 5 DAN KE ATAS DILARANG UNTUK MENYERTAI PERTANDINGAN.

Pemarkahan:
Kelazatan
30%
Penghiasan
25%
Kebersihan
15%
Kerjasama & Disiplin
10%
Penerangan
10%
Bonus
10%
Jumlah
100%
           








AJK Bertanggungjawab:
i)        Ng Qi Xuan
ii)      Lau Wei Jing  (017-4606684)